torsdag den 8. december 2011

Noget stærkt at drikke

Man skal jo have gløgg i denne søde juletid. Og hvor finder man så den bedste opskrift?

Tja, jeg har arvet en kogebog af min mormor, som hedder Små Fester Glade Gæster. Jeg må med skam indrømme, at jeg aldrig har forsøgt at lave brygget, men I finder nok ud af hvorfor. Men jeg læser den gerne hvert år til jul. Måske derfor åbner den automatisk på siden, hvor der står:

Noget stærkt at drikke
   Ægte svensk gløgg: Gløgg er mange ting, ofte - og sikkert heldigvis - blot varm rødvin med sukker, krydderier, mandler og rosiner, og den er megt i familie med den glühwein, de serverer i Tyrol efter skiferien. Denne gløgg er svensk og et helt andet og stærkere foretagende. Altså: Man hælder først en pilsner i gryden og kommer 2-3 småstykker kane, 10 hele nelliker, lidt kardemomme. mange rosiner og smuttede mandler, et par stykker pommeransskal og 400 g sukker i. Dette får et rask opkog over gassen, der hældes 1/2 l brændevin, 1/2 l cognac og 1 flaske portvin i (De kan nok høre, det ikke er for spædbørn), hvorefter det hele endnu engang ophedes til kogepunktet.

    Så bæres gryden i triumf ind i dagligstuen, hvor den sættes på gulvet, mens gæsterne forventningfuldt samler sig om den. En åben rist med et stykke topsukker lægges over gryden, gløgg hældes over, og ild stikkes til. Det elektriske lys bør rettelig slukkes for at forhøje virkningen af det trolddomsagtige skær, en modig mand udnævnes til "brygger" og skal med en puncheske bestandigt øse den brændende vædske op over sukkeret, til det er helt smeltet og opslugt af de blå flammer.

     Gløggen serveres i små glaskrus med hank - hed og krydret og endnu med en flammetunge slikkende langs glassets rand.

Tilbage er kun at sige skål!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar